KUUSAMON KYLIEN NETTISIVUT 28.5.2024

2.6.2024

Kuusamon kyläpäivillä 2.7.2022 Kärpänkylällä tuli esille toive, että järjestetään  nettisivuilta kyläyhdistyksille. Ensimmäinen toteutettiinkin 5.10.2022 ja nyt toinen 28.5.2024 Kuusamon kaupungintalolla kokoustila Petäjässä. Kutsu iltoihin on otettu vastaan innostuneesti ja kummassakin illassa osallistuneita on ollut toistakymmentä. Nettisivuillat on aloitettu aina etäyhteydellä Yhdistysavaimen esittelyllä, jonka jälkeen on jatkettu rakentamaan oman yhdistyksen kotisivuja ilmaisversiolla, jota voi käyttää niin pitkään kuin haluaa. Mikäli haluaa laajentaa versiota, saa käyttöön Suomen Kylät ry:n kanssa neuvotellut etuhinnat.

Järjestökoordinaattori Marianne Liitelä kertoo, että Yhdistysavaimen käyttäjäkunnasta löytyi jo entuudestaan kyläyhdistyksiä ennen kuin Suomen kylät päätti aloittaa yhteistyön Yhdistysavaimen kanssa. Suosittelu koettiin vaivattomaksi ja riskittömäksi ja se sai yksimielisesti vihreää valoa järjestökentältä.

Koska osaamistasoissa on suurta vaihtelua eri kyläyhdistyksissä, on tärkeää, että yhdistykset voivat ilman erityistaitoja luoda yhdistykselleen edustavan käyntikortin. Tällä on merkitystä siksikin, että monet kyläyhdistyksistä toimivat myös kylänsä markkinointiroolissa, jossa ne tiedottavat verkkosivuillaan esimerkiksi alueen muista yhdistyksistä ja yrityksistä muun muassa matkailijoille.

Nettisivujen tekeminen onnistuu siis helposti eikä siihen tarvitse palkata kallista ammattilaista, vain oma innostus ja päätös, että yhdistyksen nettisivut perustetaan ja nimetään sivujen ylläpitäjät. Ota siis rohkeasti omia kuvia ja kirjoita selkeää tekstiä ja julkaise. Somekanavat Facebook ja Instagram ovat lisäkanavat, mutta ajantasaiset nettisivut ovat tehokkain tapa kertoa omasta kylästä ja sen asukkaista myös muille.

Vaikka maassa ja maasta muuton, väestörakenteen ja elinkeinorakenteen muuttumisen seurauksena kylien asukkaiden määrä Kuusamossa on laskenut, silti kyläyhdistystoiminta on Kuusamossa poikkeuksellisen vireää. Erityisesti kesäisin kylissä järjestetään mielenkiintoisia tapahtumia, joihin kaikki ovat tervetulleita. Kylät on pääosin pysyneet asuttuina ja niitä on edelleen kymmeniä Kuusamossa. Ja useissa kylissä toimii aktiivinen kyläyhdistys tai maamiesseura. Kannattaa siis käydä tutustumassa kylien aitoon meininkiin, olet varmasti tervetullut!

Mäkelä-Saapunki kyläyhdistys ry, Vuotungin Maamiesseura ry, Rukajärven Maamiesseura ry, Kurvisen Maa- ja kotitalousseura ja Kuusamon kyläneuvosto ry – kiitos, että olitte mukana ja perustitte kylillenne nettisivut jakamaan avointa tietoa toiminnastanne ja tapahtumistanne.

Anita XVI

Skip to content