KUUSAMO TÖRMÄSENSEUTU, kalasatama

1.6.2022

Teksti ja kuvat Sirkku Kianto

 

30.5.2022 pidettiin Kuusamon Törmäsenseudun kyläilta tai oikeammin kyläkokoontuminen Sossonniemen kalasatamassa.

Sossonniemen kalasatama sijaitsee Kantokylässä n. 25 km päässä Kuusamon keskustasta.



Kuusamon kaupungin sivut kertovat, että:
Kalasataman tiloja voivat käyttää ammatti- ja kotitarvekalastajat käyttömaksua vastaan. Lisäksi rannassa on veneenlaskupaikka sekä laituripaikkoja veneille.

 

 

Kyläläisten ja Hullun Älykkäät Kylät-hankkeen koollekutsujana toimi Törmäsenseudun Maamiesseura. Törmäsenseutu muodostuu kylistä:
– Törmäsenvaara
– Kantokylä
– Sossonniemi ja
– Muosalmi
Kalasatama sijaitsee siis Sossonniemessä, kauniin ja puhtaan Muojärven lounaisosassa.

 

 

Sossoniemeen ajellessa saattaa ensin vähän hämmentyneenä havaita matkan varrella ammottavia laajoja avohakkuualueita. Kuitenkin, itse niemi ja Muojärvi maisemineen kertovat alueen asukkaiden ja mökkiläisten viihtyvyydestä.

HOX! Voit klikata kuvan isommaksi. Kuvan oikeaan yläkulmaan ilmestyy rasti, jota klikkaamalla pääset takaisin tälle sivulle.

Kalasatamaan tipahteli iltasella asukkaita ja mökkiläisiä ilahduttava määrä, 30. Ja mikä mieluista, joukossa oli myös lapsiperhe, pieniä lapsia! 🌞
Varsinainen syy kokoontumiselle oli talkoot, joita oli pidetty päivän aikana. Törmäsenseudun asukkaat ja mökkiläiset olivat siivonneet ja keränneet roskia alueelta ja tulivat nyt nauttimaan ansaittua Maamiesseuran tarjoamaa iltapalaa.
Kokoontumisen aukaisi Sossonniemen alkuperäisasukkaisiin kuuluva Maamiesseuran puheenjohtaja Jalo Määttä.

Törmäsenseudun väki on aiemmin kokoontunut Törmäsen koululla, josta koulutoiminta lakkautettiin pari vuotta sitten. Koulun kiinteistö on nyt osana uusien matkailuyrittäjien tarjoamaa majoitustoimintaa. Täältä pääset tutustumaan Kuusamon Erämajoituksen sivuille: Kuusamon Erämajoitus Oy

Täältä löytyy kerrontaa koulun entisajoilta:
MUISTIKUVIA TÖRMÄSEN KOULUN VAIHEISTA VUODESTA 1926 ALKAEN

Törmäsenvaaran Maamiesseuran entisajoilta löytyy puolestaan Jouni Alavuotingin kirjoittama kirja, josta lisätietoa täältä:
Maaseutu murroksessa : Kuusamon Törmäsenvaaran maamiesseuran vaiheita 1937-2017

 

Kalasataman kokoontumisessa muisteltiin, kuinka kätevää oli kokoontua koululla jumppaamassa. Ei toiminta ihan hiipunutta ole nytkään, sillä esim. kodeissa on pidetty vuoronperään käsityöiltoja. Yhdessä myös lähdetään vuosittain jonnekin kauemmaksi retkelle mm. teatteriin tai muihin rientoihin. Noista käsityöilloista nousi selkeä viesti, että tuotettujen käsitöiden määrä ei olekaan se pääasia vaan se yhteen kokoontuminen, yhdessä oleminen. Sepä justiin, yhdessä olemisen tärkeys on se juttu.

Hanke haastoi osallistujia kylänkehittämisessä ja Maamiesseuran toiminnan jatkuvuuden vaalimisessa. Kuten niin monella kylällä, niin myös Törmäsenseudulla toiminnan jatkuvuus makaa liikaa yhden tai kahden ihmisen harteilla. Puheenjohtaja Jalo Määttä on ottanut vastuuta asioiden hoidossa. Lapsiperheen äiti, Salla Joentakanen puolestaan toimii rahastonhoitajana, mutta sihteerin paikka on tyhjä. Yhteinen huoli vastuunkannon ja yhdistyksen perustoimien kaatumisesta vain parille aktiiville oli perusteltua.

HOX! Tämän tilaisuuden jälkeen Törmäsen Maamiesseura sai jälleen sihteerin. Sihteerinä aloittaa aiemminkin seuran sihteerinä toiminut Maija Törmänen. Tsemppiä teille kaikille! 🦋

Yhdistystoimijat.fi -sivuston kautta löytyy hyvää tieto yhdistyksen perusasioiden hoitamisesta.
Esim. tästä SIHTEERIN TEHTÄVÄT

Samaiselta sivulta on mahdollista bongata monenlaista hyödyllistä työkalua, opastusta ja videoita yhdistysten toiminnan varmistamiseen.

 

Niin rattoisaa kun kevätkesäisen auringon paisteessa olikin istuskella kalasataman kupeessa, illan aikana nousi myös suuri toive oman kylätalon, kokoontumispaikan saamisesta. Kun koulu on nyt yksityiskäytössä ja Kuusamon kaupungin kokoontumisiin tarjolla oleva Kumppanuuskeskus on siellä matkan päässä, mietittiin, mistä tilat omaan yhteiseen paikkaan Törmäsenseudun alueelle. Onko kylissä tyhjillään olevia kiinteistöjä, taloja, mökkejä? Onko tonttia, jolle rakentaa Leader-tuella yhteiset tilat jne. Olisiko se laavu, kota, halli, mökki…

Kumppanuustalo Nuotta:
Talo on tarkoitettu kohtaamispaikaksi eri sukupolville ja kulttuureille, missä eri-ikäiset ja erilaisissa elämäntilanteissa olevat ihmiset voivat turvallisesti kohdata. Sinne ovat tervetulleita myös ihmiset, jotka eivät kuulu mihinkään yhdistykseen tai järjestöön.


Hullun Älykkäät Kylät muistuttaa, että useille kylille on toteutettu jos jonkinlaisia kokoontumispaikkoja Leader-tuella ja talkoovoimin. On rakennettu laivoja, metsästysseurojen majoja, laavuja, korjattu vanhoja rakennuksia, hankittu rakennustarpeet yksitellen kyläläisten metsistä lahjoituksena ym.

Hullun hanke muistuttaa jälleen viestinnän ja tiedottamisen tärkeydestä. Maamiesseura ei näy eikä kuulu, retkistä ei kerrota, toimintaa ei tallenneta, kuvia ei oteta…mutta puheenjohtaja ajelee talosta taloon jakamalla paperitiedotteita, jonka turvin tieto kulkee. Tämä vaikutti olevan luonteva ja hyväksi koettu tapa. Ehkä jonkin aikaa, mutta entäpä tulevaisuudessa? Löytyykö tulevaisuudessakin talosta taloon ajelevaa puheenjohtajaa?
Lisäksi illan aikana mietittiin, mihin on jäänyt Koillisnetin valokuiturakentamisesta kertova informaatio. Kuusamon alue on lähes rakentamatonta valokuidun osalta. Valtion Laajakaista kaikílle -hankkeen tarkoituksena oli tarjota koko maahan tasa-arvoiset mahdollisuudet saada verkkoyhteys: maaseutukylät, syrjäseudun asukkaat, alkutuotanto, yritykset, etätyöntekijät, matkailupalvelut jne.

Tärkeitä asioita. Näitä aiotaan pohtia lisää kokoontumalla yhdessä Kumppanuuskeskukseen.
Halutaan siis tietoa siitä, miten saataisi seuralle sihteeri, mitä Leader voisi tarjota kokoontumispaikan perustamiseen, millä tolalla on kylille tarvittava valokuiturakentaminen ja entäpä se tiedottaminen? Älkää unohtako sitä! 🌞

Törmäsenseudun väki reippaili talkoohommissa. Ympäristönhoitoa, hyvä! Yhteishenkikin on hyvä ja kokoontumisessa rento meininki.

Kun yhdistys muistaa hallituksen jäseniään säännöllisesti, yhdistyksen ja kylän viesti toisilleen ja ulospäin on aina positiivinen ja kannustava, näistä lähtökohdista yhdistyksestä muodostuu houkutteleva. Autetaan toisia, tuetaan, muistetaan ja palkitaan, mutta hankitaan myös osaamista ulkopuolelta. Ja ihan suoranainen rahapalkkiokin on hyvä tapa pitää mielenkiinto yllä toiminnan hoitamisessa. Onneksi teitä on noin paljon aktiivisia osallistujia, ja eri ikäluokista.

Pikkulapsissa oli havaittavissa kovaäänistä ja määrätietoista osallistumistahtoa, joten siinä teillä on mahdollinen uusi puheenjohtaja. 😀

Kiitos Törmäsenseudun väelle rennosta iltakokoontumisesta. Onnea ja menestystä kylätoimintaan! 🦋

Tahtomalla tapahtuu!

 

Skip to content