KORKOKENKÄKUKKAMEKKOSUOHIIHTO

20.7.2023

Aina ei kivaa… eikä niin vapaaehtoistakaan! Mutta kylätoiminta motivoi, kun se koetaan kiinnostavana ja merkityksellisenä, kun jaksamista muistetaan edistää juhlilla, tunnustuksilla ja erilaisilla kyliä ja niiden asukkaita yhdistävillä tapahtumilla. Hymy ja kiitos ovat ne parhaat valttikortit, joilla ihmiset saadaan tulemaan mukaan ja sitoutumaan kylätoimintaan. Unohtamatta kuitenkaan huumoria, sillä yhdessä nauraminen liittää ihmisiä yhteen, saa nauraa yhdessä ja ihan ääneen ja purkaa jännityksiä.

Kari Tykkyläinen suoritti välinetarkastuksen ennen lähtöä

Periksi ei anneta, on Siuruan kylän periaate ja niinhän sitä Kapustasuolla hiihdettiin lauantaina 15.7.  kukkamekoilla, vanhoilla rippipuvuilla, korkokengillä, suksilla ja sauvoilla ja punaisilla huulilla. Maaliin päästiin, kuka milläkin tyylillä ja useimmat kainaloita myöten suossa sukset jalassa! Pääasia, että oli kivvaa ja kaveria ei jätetty.

Anita XVI ja sulho Jouni mukana myös

Suo sijaitsee aivan Pudasjärveltä Ranualle vievän tien vieressä, jonne on helppo tulla ja katsojia ja osallistujia olikin ennätysmäärä jopa Mäntsälästä, Vihdistä ja Raumalta asti. Lajeja oli kolme, naisten sarja, miesten sarja ja viesti. Ennen hiihtoja suoritettiin välinetarkastus, laulettiin Maamme-laulu ja doupinki oli näissä hiihdoissa sallittua. Voittajille ojennettiin mitali kaulaan- nauha, jossa roikkui vaaleanpunainen korkokenkä ja suksi. Lopuksi tanssittiin korkokenkähiihtotanssit Myllypirtillä hieman Ranuan puolella Telkkälässä.

Nämä korkokenkäkukkamekkosuohiihdot pidettiin jo 15. kerran ja näiden vuosien ajan tapahtuman järjestäjänä ”isänä” on toiminut Yli-Siuruassa asuva kyläläinen, kansantaitelija Kari Tykkyläinen. Ja yhtä monta vuotta hän on kerännyt ystävineen kirpputoreilta korkokenkiä, kukkamekkoja, suksia ja sauvoja tapahtumaa varten. Kari järjesti Kapustasuolle ensimmäisen taidenäyttelyn vuonna 1993 ja idean näyttelyyn lehtitietojen mukaan antoi eräs Pudasjärven kunnan virkamies, joka totesi taiteen joutavan suolle. Ja siitä alkaen siellä on pidetty niin taidenäyttelyitä kuin korkokenkäkukkamekkosuohiihto-tapahtumia.

Siinähän sitä on – luovuutta ja kylähulluutta!

Kari ja Marja-Leena Tykkyläinen

Kari ja hänen vaimonsa Marja-Leena ovat sydämeltään siurualaisia ja osallistuvat hyvin monin tavoin Siuruan Kylä ry:n toimintaan. Siuruan Kylä ry on kyläyhdistys, jonka toiminta-alue on laaja aina Yli-Iin Tannilan rajalta Ranuan rajalle saakka. Kyläyhdistys osti Ahosen vanhan kaupparakennuksen Ikosenniemeltä vuonna 2021 ja tavoitteena on kunnostaa siitä kylä-kulttuuritalo kaikkien kyläläisten käyttöön. Pihapiirissä on Kari Tykkyläisen puuveistoksia ja naisten moottorisahaveistokurssi toukokuussa Ikosenniemellä Karin ohjaamana on tullut jo perinteeksi. Siurualaiset ovat nostaneet kyläänsä esille monin eri tavoin ja se on myös huomattu. Kesäkuussa muutti 8-henkinen lapsiperhe Reisjärveltä Siuruan kylälle. Isännän sanoin: Katseltiin myynnissäolevia paikkoja ympäri Suomen ja tämä vanha rintamamiestila tuli vastaan ja täällä saadaan elää nyt omannäköistä elämää, päästä irti stressaavasta nykypäivästä ja tarjota näin aikaa perheelle ja yhdessäolemiselle.

Siuruan Kylä ry:n huoltopiste

Siuruan kylällä on muitakin mahdollisuuksia kuin kuihtuminen.

Kiitos siurualaiset, teissä ihan sopivasti hulluutta!

 

Anita XVI

Skip to content