KIVAKYLÄ KURKIJÄRVELLÄ 23.7.

27.7.2023

Kurkijärvi on iso järvi Iijoen päävesistössä Pohjois-Pohjanmaalla Kuusamossa. Se on pitkä ja kapea järvi ja järven syvin kohta on 21-22 metriä. Kurkijärvessä on muikkuja, harjuja, haukia, ahvenia, kiiskejä, siikoja ja mateita. Kurkijärven vedenpintaa säännöstellään, säännöstelyraja 180 cm, koska Soilujoessa on voimalaitos, joka tuottaa vesisähköä. Voimala valmistui 1960 ja putouskorkeus on 28 metriä.

Mutta Kurkijärvi on muutakin kuin järvi. Kurkijärvellä on ollut asutusta jo 1600-luvulta lähtien ja nykyisin sen rantamilla on 70 taloa ja 140 kesämökkiä. Tilastokeskuksen mukaan Kuusamo oli mökkirikkaimpia kuntia Suomessa vuonna 2022 ja sinne myös rakennettiin uusia mökkiä eniten Kittilän, Paraisten, Sodankylän, Pudasjärven, Naantalin, Rantasalmen ja Inarin lisäksi. Vakituisia asukkaita Kurkijärvellä on 250 ja Kuusamon kaupunkiin matkaa on alle 30 kilometriä.

Kurkijärven Maamiesseuran sihteeri Sirpa Murtovaara ja kahviossa Sisko Pätsi, Tuula Moilanen, Ulla Voutilainen ja Tuula Pätsi

Kurkijärvellä Kivakylä-tapahtuma muodostui monipuolisesta ohjelmasta. Avaussanat lausui Kurkijärven Maamiesseuran sihteeri Sirpa Murtovaara, jonka jälkeen kirjailija Ulla-Mari Kivi piti kirjallisuustuokion ”Tee kirjastasi totta!” Omakustantamisen ansiosta jokainen voi tänä päivänä julkaista teoksensa ammattitaitoisesti kirjakauppamyyntiin täysin kustantamoista riippumattomasti niin painettuna kuin e-kirjana.

Ulla-Mari Kivi

Älykkyyttä kylätoimintaan oli aiheena Valtakunnan Virallisella Kylähullulla XVI Anita Sieväsellä. Perusälykkyyttä on se, että on rekisteröidytty ja on ajantasaiset nettisivut, joilla kerrotaan myös muille, että täällä Kurkijärvellä eletään ja toimitaan ja halutaan vieraita ja uusia asukkaita kylään. On tärkeää, että osallistutaan oman kylän tapahtumiin, mutta osallistukaa myös muiden kylien tapahtumiin ja tehkää yhteistyötä. Näkykää, kertokaa ja olkaa ylpeitä kylästänne! Älykkyys ja digitaalisuus ovat todellisuutta, aitoa arkea kylissä ja tuovat myös mukanaan muutosta ja kehittämistä ja jolla kylä saadaan uuteen nousuun.

Kuninkaallinen nukketeatteri

Susi ja Punahilkka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klo 13.00 alkoikin sitten odotettu Kuninkaallisen Nukketeatterin esitys Susi ja Punahilkka.  Kivakylä-hakuun tuli tammikuuhun 2023 mennessä 21 hyväksyttyä hakemusta ympäri Suomen ja Kuusamon kylistä mukaan pääsivät Kurkijärven Maamiesseura ry ja Kärpänkylänseudun Kylät ry. Kivakylä-hanke vie harvaan asutulle maaseudulle kulttuuria. Tapahtuman sisältö luodaan yhdessä kyläläisten kanssa. Hankkeen tavoitteena on elävöittää maaseutua, tuoda ihmisiä yhteen, parantaa kulttuuripalveluiden saavutettavuutta maaseudulla ja madaltaa kynnystä toteuttaa kulttuuritapahtumia jatkossa. Kiitos- esitys oli hauska ja myös ajatuksiaherättävä!

Nukketeatteriesitys Susi ja Punahilkka Kurkijärvellä 23.7.023 ja innostunutta yleisöä

 

Historiakatsauksen piti Maamiesseuran hallituksen jäsen Timo Majava

Syntyperäisen kurkijärveläisen Timo Majavan historiakatsauksen jälkeen saimme ihailla  kylän oman valokuvaajan Janne Moilasen luontokuvia Hornøyasta. Hornøya on Manner-Norjan itäisimmän kohdan edustalla sijaitseva villi saari, jossa asuu 80 000 merilintua ja luonnonsuojelualueena suojeltu vuodesta 1983. Hornøya on avoin yleisölle, mutta luonnonsuojelualueensa vuoksi vierailijoiden on pysyttävä määrätyillä alueilla pesimäkauden aikana, ja kasvien poimiminen tai saaren villieläinten häiritseminen on kiellettyä.

Kurkijärvisen Janne Moilasen ottama kuva lunneista Vardøn kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla Hornøyan lintujyrkänteellä.

”Meitä ilahduttaa, että Kurkijärven kylä on elinvoimainen ja virkeä. Ei edes tulipalon aiheuttama suuri menetys lannistanut aktiivisia asukkaita, vaan tilalle tehtiin rivakasti uusi kylätalo. Kurkijärvellä on myös sota-aikainen historia, joka vain lisää alueen kiinnostavuutta. Vielä on vanhat kivijalat etsimättä, mutta toivottavasti senkin aika tulee. Olemme oppineet syömään kampanisuja ja tunnistamme, mikä ero on posiolaiselle ja kuusamolaiselle kampanisulla. Niin, että väittäisin, että olemme ihan kehityskelpoisia yksilöitä, mökkiläisiksi.” kertoo Ulla-Mari Kivi  https://kurkijarvenmms.yhdistysavain.fi/

Kylä on ikäänkuin perhe. Rakkaus kotiseutuun ja yhteiset tapahtumat yhdistävät niin kyläläiset kuin kesäasukkaatkin kehittämään järveä, kylää ja seuraa Kurkijärveä!

Yhdessä eteenpäin!

Anita XVI

Skip to content