KÄY KYLÄÄN – KYLÄOHJELMA 2021-2025

1.3.2021

Kun tämän kyläohjelman päivitystä yhdistyksessämme aloitimme, ei vielä ollut tiedossa mitä tuleva vuosi 2020 toisi tullessaan. Kukapa olisi vielä vuoden 2019 puolella osannut arvata, että tuleva vuosi tulisi jäämään historiankirjoihin pandemiavuotena ja vuotena, jolloin suomessa otettiin käyttöön valmiuslaki ensimmäisen kerran sitten sotavuosien. Kulunut vuosi muutti maailmaa. Rajat menivät kiinni ja matkustaminen romahti. Liikkumien väheni ja lähikontaktit vaihtuivat etäyhteyksiin. ”Niin muuttuu maailma ja me sen mukana.”

Muutoksista huolimatta on kuitenkin asioita, jotka pysyvät. Ohjeistettu fyysisen etäisyyden ottaminen ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että kaikesta huolimatta tarvitsemme toisiamme. Yksin emme pärjää. Yksin ei ihminen ole olemassa. Ja jos ihmiset eivät olisi olleet yhdessä ei meitäkään olisi. Yhdessä myös voimme olla jotakin enemmän. Yhdessä saamme aikaan asioita ja yhdessä voimme myös muuttaa asioita.

Mitä yhdessä oleminen, tekeminen ja yhteistyö edellyttää. Yhdessä olemisen, yhdessä tekemisen ja yhteistyön perusta on luottamus. Luottamus luo pohjan yhdessä toimimiselle, kun taas luottamuksen puuttuminen murentaa maaperää yhdessä tekemisen jalkojen alta. Ajatelkaapa yhteiskuntaa, jossa luottamus vallitsisi kaikkien kesken ja aina voisi luottaa siihen, että jokaisen toimijan toiminta on rehellistä, vilpitöntä ja hyväntahtoista ja jokainen tyytyisi kohtuuteen.

Luottamuksen kautta luotu yhteistyö ihmisten ja yhteisöiden välillä on mahdollisuutemme. Sitä se on isommissa piireissä, mutta myös meillä yhdistys- ja kylätoiminnassa. Luottamuksen ilmapiiriä rakentamalla ja yhdessä yhteisten asioiden puolesta toimimalla rakennamme ja kehitämme kyläämme, kuntaamme, maakuntaamme ja maatamme.

Tämä kyläohjelma on tehty yhteistyössä OAMK opiskelijoiden kanssa. Ohjelmaan on kysytty mielipidetutkimuksella nuorten ajatuksia ja tuntemuksia asumisesta kylissä ja harvaanasutulla maaseudulla. Ohjelmaan on myös selvitetty sitä yhdessä tekemisen määrää, mikä vuosittain maakuntamme kylissä talkoillaan.

Tällä edessäsi olevalla kyläohjelmalla Pohjois-Pohjanmaan kylät suuntaa seuraaviin viiteen vuoteen tässä alati muuttuvassa maailmassa.

Matti Heikkinen

Puheenjohtaja

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry

KYLÄOHJELMA 2021-2025

Skip to content