KALAJOEN KYLÄILLAT HIMANGALLA 12.4. JA KALAJOELLA 17.4.

23.4.2023

Kalajoen kaupunki sijaitsee Perämeren rannalla, Pohjois-Pohjanmaalla, valtatie 8 ja valtatie 27 risteyksessä. Kalajoen naapurikunnat ovat Alavieska, Kokkola, Kannus, Merijärvi, Pyhäjoki, Sievi ja Ylivieska. Kalajoki on tunnettu matkailusta, maataloudesta ja metalliteollisuudesta ja on myös satamakaupunki. Kalajoki Camping on Suomen suurin ja suosituin leirintäalue Hiekkasärkillä, joka on noin kolmen ja puolen kilometrin mittainen laaja hiekkasärkkien  ja -rantojen alue, isoimmat dyynit lähes 20 metriä korkeita. Hiekkasärkien lisäksi Kalajoella on muitakin nähtävyyksiä kuten vanha kaupunki Plassi, Kallankarit eli saaret, joilla on itsehallinto sekä ainutlaatuinen Rahjan saaristo.

Kalajoki on tänään lähes 13 000 asukkaan vireä ja elinvoimainen merenrantakaupunki, johon on liitetty vuonna 1973 Raution ja vuonna 2010 Himangan kunnat.

Himanka, entinen Rauma, kuului ennen kuntaliitosta Keski-Pohjanmaan maakuntaan ja oli osa Länsi-Suomen lääniä, mutta liitoksen myötä tuli osaksi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa.

Himangan upea kirkko

Entisen kirkonkylän vanhin alue on nimeltään Raumankari, jossa pidetään vuosittain Raumankarin markkinat, tänä vuonna 8.7. 2023 ja markkinamyynnin virallinen alkamisaika on aina klo 11.00. Raumankarilla sijaitsee myös Himankatalo, joka oli ennen kunnantalo ja joka nykyisin toimii yritysten ja yhdistysten yhteiskäytössä. Kuntaliitoksen yhteydessä Himangan väkiluku oli noin 3000 ihmistä ja kyliä mm. Ainali, Hillilä, Himankakylä, Pahkala, Pernu, Pöntiö, Raumankylä, Saarenpää, Tomujoki, Torvenkylä ja Kannuskylä. Anna-Leena Härkösen esikoisromaani Häräntappoase (1984) sijoittuu Torvenkylään.

Kalajoen vanha kaupunki Plassi sijaitsee Kalajokisuun pohjoisrannalla Santaniemessä ja on vanha kauppa- ja markkinapaikka. Alue on vanha, hyvinsäilynyt puutalojen muodostama kyläkeskittymä, jolla on pitkät perinteet Kalajoen kaupan, merenkulun, käsityöläisyyden ja sahateollisuuden keskuksena. Plassilla vaikuttaa myös Plassin kyläyhdistys ry, joka on tullut tunnetuksi rakentamastaan Kaljaasi Ansiosta ja järjestämistään yleisöpurjehduksista, lähtö matkoille kalasatama Rahjasta Kalajoelta.

Ventelän talo

Ventelän talo

Kokemista, näkemistä ja tekemistä riittää Kalajoella monille ja monipuolisesti, mutta Kalajoki on myös useiden kylien muodostama kokonaisuus. Kuten esitteessä todetaan: ”Kun olet Kalajoella kylässä, sinusta pidetään huolta ja olet tärkeä.” Kalajoen kylien iltaan 17.4.2023 kokoonnuimme historialliseen ja leaderrahoituksella täysin uusittuun Ventelän talolle, joka on tarkoitettu myös yhdistysten, järjestöjen ja seurojen yhteisölliseksi kokoontumistilaksi. Paikalla olivat Etelänkylän, Kärkisen, Pahkalan, Pitkäsenkylän, Pohjankylän, Raution ja Vasankarin kylätoimijoita. Kalajoen kylätoiminta on saanut myös valtakunnallista tunnustusta, sillä Rautio valittiin Suomen Vuoden Kyläksi 2022. Perusteluissa todettiin, että siellä tehdään kylätoimintaa isolla sydämellä ja yhteistyössä muiden kylien kanssa.

Kalajoen kylien toimijoita

Himangan kylien toimijoita

Niin Himangan kuin Kalajoen kyläiltojen viestinä Kalajoen kaupunkiin päin lähti, että kaupungin nettisivuilta kylien ajantasaiset tiedot pitää löytyä ja pääsivulta Asuminen ja ympäristö-linkin alta. Kaupungin nettisivut ovat uudistumassa, jossa tämä toive huomioitaneen. Kylien omaa viestintää on myös parannettava ja näkyvyyttä lisättävä niin nettisivujen kuin sosiaalisten kanavien kautta. Myös Pohjois-Pohjanmaan liiton suosittelema kaupungin ja eri järjestöjen ja yhdistysten yhdessä tekemä yhteistyöasiakirja todettiin tarpeelliseksi. Kiitosta osallistujilta sai Kalajoen kaupungin ja virkamiesten järjestämät kunta/kylätapaamiset, jotka jatkuvat edelleen ja seuraavana on vuorossa Plassi 27.4.2023.

Kyläneuvostokin on toiminut Kalajoella aiemmin ja toiveeksi esitettiinkin sen uudelleenjärjestäytyminen kylien ja kaupungin väliseksi yhteistyöelimeksi ja keskustelufoorumiksi. Kaikkia kyliä pyydettäisiin nimeämään oma edustajansa kyläneuvostoon.

Pitkäsenkylän Maaseutunaiset ry järjesti 17.4. kahvituksen Mäkelän Liisan, Myllylän Railin ja Turvasen Hannelen johdolla

Pietähän kylätalo lämpimänä– Pöntiön kyläyhdistys ry

Hillilä ei hiljene – Hillilän kyläyhdistys ry

Tule Rautioon et joudu kylään autioon – Raution kyläyhdistys ry

Siinäpä terveiset myös muille kylätoimijoille, kiittäen Anita XVI

Skip to content