JULKILAUSUMA: LÄHI- JA KYLÄKOULUJA ON PUOLUSTETTAVA

17.12.2022

Yli puolet Suomen peruskouluista on lakkautettu viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Lakkautukset ovat kohdistuneet erityisesti maaseudun lähikouluverkkoon, joka on supistunut yli 90 prosenttia. Raju keskittäminen on johtanut oppilaiden huomattavaan kuljetustarpeiden lisääntymiseen, päivittäisten koulumatka-aikojen pitenemiseen ja koulutyöskentelyn rauhattomuuden kasvuun.

Koululakkautuksia on perusteltu ikäluokkien pienenemisellä ja säästösyillä. Samaan aikaan koulukoot ovat kasvaneet selvästi eli ikäluokat eivät ole pienentyneet samassa suhteessa kuin kouluja on lakkautettu. Perusopetuksen kustannuskehitys on ollut nousujohteista ja koko Suomessa perusopetusmenot ovat kasvaneet selvästi eniten verrattuna muihin koulutusasteisiin. Suomen Kylät ry julkaisee nyt pelastuspaketin viimeisten kyläkoulujen puolesta ja haluaa kyseenalaistaa viime vuosikymmenten keskittämisen ja suuruuden ekonomian ihannointia.

Kyläkoulujen pelastuspaketti.

Myös Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n syyskokous 2022 vetoaa jokaiseen maakunnan kuntaan:

Kyläkoulujen kohtalo on kuntapäättäjien käsissä. Vielä toimivat lähi- ja kyläkoulut täytyy säilyttää ja kuntien tulee harkita uusien koulun, esiopetuksen, päivähoidon ja muita palveluita sisältävien monipalvelukeskusten rakentamista paikallisiin yhteisöihin.

Skip to content