JUHLITTAISIINKO KEKRIÄ KYLÄTALOLLA?

8.9.2020

Talonpoikaiskulttuurisäätiö ja Suomen Kylät ehdottavat, että kylissä järjestettäisiin syksyisin yhteisiä kekrijuhlia. Kekri, vanha satovuoden ja maatalouden työvuoden yhteisöllinen päättäjäisjuhla, täydentää mukavasti vuotuisjuhlakalenteria ennen talvikautta vielä nykyisinkin.

Kekrin juuret ovat yleiseurooppalaisessa, auringon kiertoon pohjautuneessa maanviljelyskulttuurissa. Sadon valmistumisen lisäksi kekrinä juhlittiin vuoden vaihtumista. Kekrin eri murrenimityksiä ovat myös köyri, köyry ja keyri. Etymologisesti sana onkin samaa alkuperää kuin vuotta tarkoittava year ja vaihdetta tarkoittava gear. Kekrinä väki kokoontui yhteen juhlimaan, mässäilemään ja tarinoimaan. Samalla alkoi palkollisten vapaaviikko. Joulu- ja nuuttipukkien esi-isät, kekripukit, kulkivat talosta taloon juomaa ja ruokaa kerjäten sekä kepposia tehden. Vuoden vaihtuessa tämän ja tuonpuoleisen maailman raja oli ohut ja vainajat olivat liikkeellä. Tulimagia, tulien polttaminen, soihdut sekä naurislyhtyjen heijastama valo toivat suojaa jakoaikana, jota tarvittiin kalenterin saattamiseksi paikalleen. Kristillinen Pyhäinmiesten päivä vainajien muistamisineen ja Irlannista lähtöisin oleva Halloween pohjaavat nekin vanhempaan kekrin juhlaperinteeseen.

Nykyisin kekrin viettoa voi juhlia joustavasti syyskuun puolestavälistä marraskuun loppuun asti. Satokauden antimilla koristeltu kylätalo toimii mainiosti kaikki kyläläiset yhteen kokoavana juhlapaikkana. Pihakoristeiksi sopivat erilaiset lyhdyt sekä turvallinen elävä tuli.

Kekrijuhlan sisällöksi sopivat muun muassa seuraavat ohjelmaideat:

* Väenkekkerit eli pitopöydällinen lähiruokaa

* Valokuviin (slaideihin) perustuva katsaus menneen vuoden tapahtumiin

* Tarinankerrontaa (lyhyitä kertomuksia)

* Kekripukkikilpailu, jossa paras asu palkitaan

* Poistuessaan jokainen perhekunta ottaa soihtuun tulen kylän yhteisestä tervapadasta

Lisätietoa kekristä: www.kekri.fi<http://www.kekri.fi>

Esimerkkejä järjestetyistä kekirijuhlista:

Näädänmaan kekrijuhlat <https://www.kulttuuriymparistomme.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tapahtumat/Euroopan_kulttuuriymparistopaivien_tapahtumat/Naadanmaan_Kekrijuhlat(49798)>

Maistuvat kyläjuhlat <https://www.vahvike.fi/sites/default/files/perussivu-pdf/Maistuvat_kylajuhlat.pdf>

Saariston sadonkorjuujuhla<https://saaristoelossablogi.wordpress.com/2014/04/30/kohti-kekria-saariston-sadonkorjuujuhlaa/>

Aloitteentekijänä on Pirkan Kylät ry:n hallituksen pj. Juha Kuisma.

Skip to content