HAILUOTO

8.8.2022

 

Teksti ja kuvat Anita Sievänen


15.6.2022 klo 18.20 HAILUODON KYLÄILTA

Yhdessä:
Hullun Älykkäät Kylät 2022 -2023 ja POPLin Eloa ja iloa kylille 2022 – 2024

 

Yhdessä ja yhteistyössä ajatuksen innoittamana suuntasimme kohden klo 14.00 lähtevää Hailuodon lauttaa ja sieltä edelleen hankkeidemme yhteiseen kyläiltaan Hailuodon kunnantalon Luotosaliin. Illan teemana oli hyvinvointi, kylätoiminta ja yhdessä tekeminen.
”Luokseen kutsuvaan loistokuntaan” oli juuri edellisenä päivänä valittu uusi kunnanjohtaja Maarit Alikoski onnittelumme valinnasta!

Hailuoto on Perämeren suurin saari, noin 7 km:n päässä mantereesta ja Oulunsalon ja Hailuodon välinen merimatka kestää noin 25 minuuttia. Tällä kertaa tuulinen sää ja meriveden reippaat pärskeet lauttakannelle eivät innostaneet meitä ulos kastumaan, mutta saatiinhan ne kuitenkin ikuistettua Tanjan nappaamana auton ikkunan läpi.

 

Hailuodon puhdas luonto, meri, kansallismaisema jäkäläkankaineen ovat saaren vahvuuksia ja matkailun menestystekijöitä, Samoin erilaiset tapahtumat Bättre Folk, Hailuodon teatterifestivaalit, Siikamarkkinat ja nähtävyydet. Siksi ryhmämme suuntasikin ennen iltaa tutustumaan saaren läpikulkevan tien päätepisteeseen Marjaniemen kalastussatamaan ja Marjaniemen majakkaan ja Luotsihotelliin. Marjaniemen esteetön luontopolku, lankkupolku alkaa aivan Majakan juurelta ja sen voi kiertää niin pyörätuolilla kuin lastenvaunujenkin kanssa.

Luontopolulta on upeat näkymät merelle ja rantaniityille ja dyynirannoille ja reitti mutkittelee hiekan ja kalastajakylän välillä ja rantareitin hoidosta ja ylläpidosta vastaa Metsähallitus. Hailuodossa maankohoaminen on merkittävä maisemaan vaikuttava tekijä. Myös meren voimat, virtaukset, jäät sekä tuulet ovat muokanneet ja muokkaavat edelleen saaren rantoja voimakkaasti ja meriveden korkeusvaihtelu ylläpitää laajoja ja avoimia rantalinnustolle sopivia elinympäristöjä.

.

Matkamme jatkui ja suuntasimme kohden yhteistä kyläiltaamme.

Niin Hullun Älykkäät Kylät hankkeen kuin Eloa ja iloa kylille hankkeen yhteisenä tavoitteena voimme pitää yhteistyötä eri toimijoiden välillä, luoda hyvinvointia ja elinvoimaa kylille ja antaa tietoa kylille ja jalkauttaa muilta saatuja hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja.

Näitä kyläiltoja ja kyläkierroksia tehdään ja halutaan näin kuulla mitä kylille kuuluu ja millaisia kehittämisen aiheita kyliltä löytyy.

.

 


Illan aloittivat Tanja Löytynoja ja Teemu Hukkanen kertomalla omasta hankkeesta, jonka jälkeen katselimme valmentaja ja lääkäri Lari Karjulan mielenkiintoisen ja ajatuksia herättäneen luentotallenteen hyvinvoinnista ja elintavoista. Illan viestiksi voidaankin kysyä: Minkä pienen positiivisen muutoksen haluat tehdä elintavoissasi tänään? Miten niitä seuraat ja kenelle kerrot muutoksestasi?

 

Kylähullu Anita kertoi puolestaan osallistujille kylätoiminnasta ja kylistä. Hailuodossa on kyllä muutama kyläalue: Ojakylä, Santonen ja Kyläkeskus, mutta varsinaista rekisteröitynyttä kyläyhdistystoimintaa saarella ei ole. Hailuoto Seura ry ja Hailuodon Nuorisoseura ry toimivat paikallisesti niin kulttuurin kuin kotiseututyön hyväksi. Nuorisoseuran punakylkinen puutalo on kylän päätien varrella ja tuttu monelle matkailijalle kesätapahtumien pitopaikkana. Tänä kesänä on tarkoitus talolla järjestää kesäisiä lavatansseja teemalla ”Lakerikengät kiiltämään ja kellohameet heilumaan!”

Illan keskustelujen aikana luotolaisissa heräsikin tarve ja toive käynnistää myös kylätoimintaa Hailuotoon, yhdistämään eri toimijat ja saamaan uutta virtaa saarella tehtävään yhteistyöhön, talkooperinteen elpymiseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen eri ikäpolvien kesken.

Asiaan palataan syksyn aikana.

Kiitos luotolaiset, Tanja ja Teemu ja Hailuodon kunta yhteistyöstä! Jatkoon!
Anita XVI

Skip to content