ASUKASILTA/KYLÄKLINIKKA, PATTIJOKI RAAHE 19.10.2022

25.10.2022

Raahen lähidemokratiatoimikunta oli kutsunut Kylähullu Anita XVI jo kolmannen kerran asukastapaamiseen innostamaan raahelaisia kylätoimijoita ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Tällä kertaa paikkana oli Pattasten koulu, entisen Pattijoen kunnan mutta nykyisen Raahen kaupungin alueella. Pattijoki liittyi Raahen kaupunkiin vuonna 2003 ja asukkaita liittymishetkellä oli hieman yli 6000, kyliä Ylipää, Kopsa, Jokela, Olkijoki ja Pattijoki. Monelle on myös tuttu Pattijoen Urheilijat eli PattU, pesäpalloseura, joka pelaa pesäpallon pääsarjatasolla Superpesiksessä.

Arja Nevala Raahen pääkirjastosta esitteli osallitujille kirjastopalveluja

Lähidemokratiatoimikunta vahvistaa asukkaiden mahdollisuutta vaikuttaa oman alueensa asioihin, käsittelee ja tiedottaa kaupungin alueita koskevien asioiden vireillepanosta ja jakaa kehitysrahoja asukas- ja kylätoimintaan. Toimikunnan hallitus valittiin vuonna 2021 vaaleilla ja siellä on edustajat Keskustan alueelta, Pattijoelta, Vihannin ja Saloisten alueilta. Puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Ritva Mattila Pattijoen/Pattasten alueen edustajana.

Raahessa toimii myös Raahen Kylät ry, joka palvelee kylä-, asukas- ja pienkiinteistöyhdistyksiä ja muita yhdistyksiä, jotka haluavat kehittää, parantaa tai uudistaa ympäristöä ja palveluja Raahen kaupungin alueella.

Vuosikokouksessa 26.4.2022 valittiin Raahen Kylät ry:lle uusi hallitus vuosiksi 2022–2023. Puheenjohtajaksi valittiin Kari Pietilä, Saloisten kylän asukasyhdistyksestä, muut hallituksen jäsenet ovat Liisa Honkakoski, Kopsan kyläseura, Merja Junnila, Alpuan kyläyhdistys, Pekka Kangasniemi, Möykkylän kyläyhdistys, Eero Keskitalo, Myllyperä-Perukka kyläyhdistys, Jaana Hautamäki, Olkijoen kyläyhdistys, Johanna Pistemaa, Lasikankaan kyläyhdistys, Taina Siuvatti, Piehingin kyläyhdistys ja Pekka Karjula, Varvi-Välikylän kyläyhdistys.

Kari Pietilä Saloisten Koskenkorvalta ja Esko Tuohinto Jokelan kylästä

Asukasillassa yhtenä kehitysajatuksena tuotiin esille Lähidemokratiatoimikunnan ja Raahen kylien yhteistyön kehittäminen. Myös koulujen ja kyläkoulujen tilanne seuraavien vuosien aikana huolestuttivat asukasillan osallistujia. Raahen kaupungin talouden tasapainottamisohjelmassa vuosille 2023–2030 ovat lakkautusuhan alla Jokelan koulu, Olkijoen koulu, Honganpalon koulu ja Tikkalan koulu.

Pattasten koulun oppilaskunta tarjoili kahveet osallistujille

Kyläkoulu on lähikoulu, joka on muutakin kuin oppimisen paikka. Koulujen ympäristö lähimetsineen, puineen ja kivineen mahdollistavat usein toiminnallisuuden ja luovuuden lapsille ilman kalliita välineitä. Ja säästöt, joita lakkauttamisilla haetaan, siirtyvät useimmiten hallinnon kasvuun ja erilaisten tukipalvelujen lisäämiseen lapsille.

Syksyn satoa Pattasten koulun 2A ja 2-3 lk

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry on esittänyt myös huolensa nykyisestä kouluverkkokehityksestä ja sen vaikutuksista Pohjois-Pohjanmaan kylien ja kuntien tulevaisuuteen. Lähikouluverkon karsiminen vaikuttaa lasten hyvinvointiin ja heikentää ratkaisevasti paikallisyhteisön veto- ja pitovoimaa ja samalla heikkenee myös kunnan tai kaupungin mahdollisuudet saada uusia asukkaita.

Kiitos pattijokiset, nähdään seuraavan kerran asukasillassa Raahen tapahtumatalon Fregattisalissa, Kirkkokatu 28, 92100 Raahe

Anita XVI

 

Skip to content